Dit moet je weten over het vaccin tegen hepatitis A

Ga je binnenkort op reis naar een land buiten Europa? Dan bestaat er een grote kans dat een vaccinatie tegen hepatitis A aanbevolen wordt of zelfs verplicht is. Maar wat is hepatitis A nu precies, hoe beschermt de vaccinatie je en wanneer kun je de vaccinatie het beste nemen? Je leest het in dit blog. 

Wat is hepatitis A?

Hepatitis A wordt ook wel besmettelijke geelzucht genoemd. De ziekte is een leverontsteking die erg besmettelijk is. Meestal worden kinderen niet ziek van hepatitis A, maar volwassenen kunnen maandenlang last hebben van deze ziekte. De ziekte wordt overgedragen door contact met uitscheidingsproducten van andere mensen die het virus bij zich dragen, of door voedsel of water te nuttigen dat vervuild is met ontlasting waar het virus zich in bevindt. In het westen komt de ziekte dan ook niet zo vaak voor, omdat er hoge hygiënische standaarden zijn. Daardoor hebben veel mensen in het westen, waaronder Nederlanders, geen antistoffen opgebouwd tegen hepatitis A. Hierdoor zijn wij vatbaarder voor de ziekte en is het belangrijk om een hepatitis A inenting te overwegen voordat je een reis gaat maken. 

Wat is het vaccin tegen hepatitis A?

Het vaccin tegen hepatitis A bestaat uit twee prikken met een tussenpoos van minimaal zes maanden tot een jaar. Na de eerste prik ben je gedurende een jaar lang beschermd tegen de infectieziekte. Na de tweede vaccinatie ben je minimaal dertig jaar lang beschermd. Veel mensen ervaren wat lichte bijwerkingen na de vaccinatie; meestal ervaren zij deze bijwerkingen op de dag van de vaccinatie en zijn ze na 48 uur verdwenen. De bijwerkingen die het meest voorkomen zijn hangerigheid, een lichte koorts en een rode plek op de plaats waar het vaccin toegediend is. Je kunt een vaccinatie tegen hepatitis A het beste minimaal twee weken voordat je op reis gaat nemen om te profiteren van de beste bescherming tegen de infectieziekte. Het is ook mogelijk om een combinatie vaccinatie tegen hepatitis A en hepatitis B te nemen. In dit geval moet je rekening houden met een pauze van één maand tussen de beide vaccinaties. Het is dus belangrijk om ruim op tijd je vaccinaties in te plannen.

Wat kost het vaccin tegen hepatitis A?

De kosten van het vaccin tegen hepatitis A verschillen erg per aanbieder. Gemiddeld kost de vaccinatie zo’n €60,- per prik. Als je aanvullend verzekerd bent, worden deze kosten vaak gedekt door je zorgverzekeraar.

Geef een reactie